LeveDNA!

Uiteraard heeft LeveDNA! ook haar eigen projecten. Wil je weten wat voor projecten we zoal gedaan hebben, kijk in ons archief. Wil je weten waar we NU mee bezig zijn?,  kijk hieronder.

Slakken en Supergenen

Een "supergen" is een stukje DNA met verschillende genen die zó dicht opeen zitten dat ze als één geheel overgeërfd worden naar de volgende generatie. Met de hulp van een subsidie van NWO gaan wetenschappers van Naturalis, waaronder LeveDNA! ambassadeur Prof. Menno Schilthuizen, op zoek naar het supergen voor kleurvariatie van de huisjes van onze tuinslak.

Lees verder

DNA uit een gorilla van papier

LeveDNA! ambassadeurs Barbara Gravendeel en Johan den Dunnen zijn betrokken bij een bijzonder project. Het papier-maché model van een gorilla uit museum Booerhaave bleek een compleet skelet van een echte gorilla te bevatten. Waar komt deze gorilla vandaan?  Van welke ondersoort is zij?  De antwoorden kunnen ons wat leren over de overlevingskansen van de gorilla.

Lees verder

het DNA van een keverprofessor

LeveDNA! ambassadeur Menno Schilthuizen wilde het nou wel eens weten, hoe ziet zijn DNA er uit? Met de hulp van LeveDNA! werd zijn hele DNA afgelezen, meer dan 3 miljard letters (3.000.000.000) op 'n rijtje gelegd. Wat zou hij allemaal tegenkomen??

Lees verder

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven