DNA-informatica

De DNA amateur

Het is heel leuk, en gemakkelijk, om in DNA-banken (databases) te speuren naar informatie. Op dit ogenblik worden er ongelooflijke aantallen DNA volgordes afgelezen. De onderzoekers komen er niet aan toe om al deze informatie goed en grondig door te spitten. Er is slechts tijd om de eerste, de makkelijkste, vragen te beantwoorden; de vragen gekoppeld aan het onderzoek waar men de DNA volgordes voor heeft afgelezen. DNA amateur worden?

DNA volgordes vergelijken

De meest simpele vraag die je kunt onderzoeken is "waar komt deze DNA volgorde vandaan?". Dat gaat heel gemakkelijk. Je pakt een programma dat DNA volgordes kan vergelijken met alles wat er al in de DNA bibliotheken (DNA databanken) aanwezig is. Afhankelijk van wat je precies wilt zijn daarvoor vele programmas beschikbaar. De simpelste start is het programma "Blast" (Basic Local Alignment Search Tool). Je pakt een DNA volgorde, voert die in op de zoekpagina, drukt op "run Blast". Na 'n minuutje staat het resultaat op je scherm. Als je op de Blast pagina bent kun je zien (onderaan) dat er vele instellingen mogelijk zijn die bepalen hoe er precies wordt gezocht. Dat is voor de gevorderde gebruiker, voor later. Begin gewoon met de standaardinstellingen, dat gaat prima. Wil je weten wat je doet, lees de LeveDNA! Blast uitleg.

BLATTERY

Voor de beginner, om 't nog gemakkelijker te maken, heeft LeveDNA! een programma gemaakt, de BLATTERY. Hier staan altijd wat DNA volgordes voor je klaar, met daaraan gekoppeld één of meer vragen. Op dit moment staan er de DNA volgordes van ons Shaking Science project. en de DNA volgorde van de eerste vrouw ter wereld waarvan het DNA werd afgelezen, LeveDNA! ambassadeur Marjolein Kriek. Wil jij aan de slag met deze stukjes DNA, probeer de LeveDNA! BLATTERY maar eens 'n keer! Lukt het jou ook?, welke bacterie of welk stukje van Marjoleins DNA kreeg jij?

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven