Slakken en Supergenen

Een kleurrijke tuinslak onthult de evolutie van supergenen

NWO heeft in 2018 een subsidie toegekend aan drie wetenschappers van Naturalis, waaronder LeveDNA! ambassadeur Prof. Menno Schilthuizen, voor het project "Evolution of supergenes and the genetic basis of snail colour polymorphism". In dit project gaan de onderzoekers het supergen voor kleurvariatie van de huisjes bij tuinslakken (Latijnse naam Cepaea nemoralis) bestuderen.

Een "supergen" is een stukje DNA met verschillende genen die zó dicht opeen zitten dat ze als één geheel overgeërfd worden naar de volgende generatie. Er wordt gedacht dat supergenen essentieel zouden kunnen zijn voor het ontstaan van nieuwe soorten. De biologen van Naturalis gaan het genoom van de tuinslak ontrafelen om te bepalen welke genen verantwoordelijk zijn voor het kleurpatroon van het huisje, hoeveel het er zijn, en hoe zo’n supergen in elkaar zit. Zo kunnen we beter begrijpen hoe supergenen tot stand komen en functioneren.

Wil je nog veeel meer weten over supergenen, superkleuren, superslakken ...lees dan verder op Science Explained.

Op 25 april 2019, tijdens de jaarlijkse wereld DNA dag, hebben Suzanne Saenko (werkzaam op het NWO project) en Ken Kraaijeveld (ook een LeveDNA! ambassadeur) een natuurwandeling "DNA is overal" verzorgd in het Singelpark te Leiden. Daarbij hebben zij uiteraard ook de wonderlijke wereld van de tuinslakken verder werd toegelicht.

Slakken in ons projecten archief: Evolutie Megalab

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven