DNA-tjes

Onder DNA-tjes, DNA-weetjes, vind je allerlei wetenswaardigheden over DNA. Algemene weetjes, leuke en indrukwekkende getallen, van alles wat.

DNA molecuul

Hoe ziet een DNA molecuul er eigenlijk uit?  Het is een dubbele draad die bestaat uit 4 letters (A, C, G en T) en die altijd rechtom draait. Een DNA draad heeft een dikte van 1,9 nanometer (0,0000019 mm). De mens heeft 3.200.000.000 verschillende DNA letters. Per cel bevat het DNA van de mens ongeveer 2 meter DNA en ons lichaam 20.000 miljoen km DNA, dat is bijna 70x heen en terug naar de zon.

Lees verder

Hoeveel letters

Hoeveel DNA heeft een mens, en andere organismen?  Het DNA van de mens bestaat uit 3,2 miljard letters, en alles is dubbel aanwezig. Een vrouw heeft in totaal meer DNA (96 miljoen letters meer), een man heeft meer verschillend DNA (59 miljoen letters meer). Een mens heeft een half pond DNA in zijn lichaam. Het DNA van een virus telt enkele duizenden letters, dat van de kleinst zelfstandig levende organismen (Mycoplasma) 580.000 letters. Het grootste DNA vind je bij planten, tot wel 250 miljard, 100x meer dan bij een mens!

Lees verder

Verschillen

Hoeveel verschilt jouw DNA met dat van iemand anders? Je hebt zo'n 4 tot 5 miljoen verschillen, 50.000 daarvan zitten in een gen. Je krijgt de verschillen van je ouders. Ze ontstaan op twee verschillende manieren. Door kopieerfouten als de cellen zich delen, 50 tot 100 van de 3.000.000.000 letters, zogenaamde nieuwe (de novo) varianten. En doordat het DNA beschadigd raakt door invloeden van buitenaf, uit de omgeving, zoals straling (radio-actieve straling en zonlicht) en schadelijke stoffen (sigarettenrook, door milieuverontreiniging, verbrand eten).

Lees verder

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven