Verschillen

Ontstaan

Verschillen ontstaan op twee verschillende manieren. Door kopieerfouten als de cellen zich delen, 50 tot 100 van de 3.000.000.000 letters, zogenaamde nieuwe (de novo) varianten. En doordat het DNA beschadigd raakt door invloeden van buitenaf, uit de omgeving, zoals straling (radio-actieve straling en zonlicht) en schadelijke stoffen (sigarettenrook, door milieuverontreiniging, verbrand eten).

Lees verder

Verschillende vormen

Aangeraden wordt een verschil aan te duiden met de term "variant". Andere woorden als polymorfisme en mutatie hebben niet altijd dezelfde betekenis en kunnen beter vermeden worden. Er zijn drie hoofdvormen van verschillen; een andere letter, een verschil in aantal kopien van een stuk en een verschil in plaats. Binnen deze onderscheiden we weer diverse verschillen zoals vervangen (substitutie, conversie), ontbreken (deletie), dubbel (duplicatie), extra (insertie, amplificatie), omgedraaid (inversie), verplaatst (transpositie), gebroken/gekoppeld (translocatie).

Lees verder

Beschrijven

Veranderingen (varianten) in DNA worden beschreven door gebruik te maken van een speciale DNA-taal, de HGVS nomenclatuur. Een voorbeeld is NC_000023.10:g.32834673T>C. Ten opzichte van de DNA volgorde beschreven in voorbeeld NC_000023.10 is positie 32834673 geen T maar een C. Varianten kunnen worden beschreven t.o.v. de volledige DNA volgorde van de mens (NC_000023.10:g.32834673T>C) of t.o.v. van een gen (NM_004006.2:442A>G). De beschrijving van de verandering verschilt afhankelijk van de verandering: 123T>C (een substitutie), 123delT (een deletie), 123_129dup (een duplicatie), 123_124insAG (een insertie), etc.

Lees verder

SNP & SNV

SNP en SNV

Lees verder

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven