Doen!

Voorbeelden van DNA-onderzoek

DNA is de basis van alles wat leeft. De enorme variatie in het leven om ons heen komt door verschillen in het DNA. Het DNA van alle levende wezens is anders. Met de verschillen in het DNA kun je al deze wezens onderscheiden en herkennen. Er zijn zelfs verschillen tussen alle individuen van één soort; daarom zien ook alle mensen er anders uit. Jou mogelijkheden, eigenschappen en talenten hangen deels af van de lettervolgorde in je DNA, de DNA code. Met LeveDNA! willen wij laten zien wat er zoal met DNA kan, en wat niet kan.

Projectideeen

Iedereen kan bij LeveDNA! onderwerpen aandragen die hem of haar interessant lijken. Laat je fantasie de vrije loop. Heb je een idee, laat het ons weten. Leuk, spannend, nuttig, grappig, cool, maakt niet uit, alle ideeën doen mee. Met de Stichting LeveDNA! gaan we proberen zoveel mogelijk van deze voorstellen uit te voeren. De huidige lijst met voorstellen.

Profielwerkstukken

Een Profiel-Werk-Stuk, ook daarvoor kun je bij LeveDNA! terecht. Wil je wat doen met DNA, wij kunnen helpen. Maak 'n plan, bespreek 't met ons, dan we gaan samen aan de slag. Van ons hoor je hoe je aan 't DNA komt, wij helpen met 't aflezen van je DNA. We zijn we inmiddels begonnen, met twee scholieren in Nijmegen. We werken ook met drie scholen aan een project voor Imagine.

(mid)dagje DNA

Zelf aan de slag met DNA? Dat kan. Wij komen naar jou, of jij komt naar ons. We vertellen over DNA, samen wat DNA isoleren, we doen 'n DNA-testje, we kijken naar 't DNA. Wat je wilt. Wil je alleen verhalen over DNA, kan. Wil je DNA van jezelf isoleren, of van je hond, of uit de tuin? Kan, zeg 't maar. Weet je 't niet, kies één van onze ideeën. ..lijkt zo'n (mid)dagje wat?, laat het weten. Helaas moeten we voor een (mid) dagje DNA wel een vergoeding vragen. Dagjes DNA zijn maatwerk, dus we maken ze passend voor jouw budget.

Speuren in DNA-banken

Het is heel leuk, en gemakkelijk, om in DNA-banken (databases) te speuren naar informatie. Op dit ogenblik worden er ongelooflijke aantallen DNA volgordes afgelezen. De onderzoekers komen er niet aan toe om al deze informatie goed en grondig door te spitten. Door dieper te graven of beter te kijken, kan iedere amateur daarin nieuwe ontdekkingen doen. Iedereen kent de amateur-astronoom (kijkend naar de sterren) en de amateur-archeoloog (gravend in de grond) die soms het nieuws halen met hun ontdekkingen. De kans dat zij iets nieuws vinden is vrij klein. Hoe anders is dat met de DNA-banken. Omdat hier alles vaak nog niet grondig is bekeken is de kans op nieuwe ontdekkingen veel groter. Een kans voor de amateur-DNA-onderzoeker! LeveDNA! geeft uitleg over hoe dit werkt en heeft de BLATTERY gemaakt om 't eens te proberen met DNA volgordes die LeveDNA! in verschillenden projecten heeft afgelezen.

Leren over Leven - DNA in de hoofdrol

5VWO onderwijsprogramma omgeving Leiden voor 2014/2015

Lees verder

Win een DNA experiment!

We vragen iedereen om met ons mee te denken over leuke projecten voor Leve DNA!. Heb je een idee, laat het ons weten. Leuk, spannend, nuttig, grappig, cool, maakt niet uit, alle ideeën doen mee. Wordt jouw idee uiteindelijk uitgevoerd dan hebben we een leuke prijs voor je. Wat, dat verklappen we nog niet.

Lees verder

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven