DNA testen

Er komen steeds meer DNA testen op de markt, die van alles en nog wat beweren te bepalen. De stichting LeveDNA! geeft hier uitleg over DNA testen. We leggen uit hoe een DNA test werkt, wat een uitslag betekent en we geven een overzicht van de testen die wij kennen. Over een test geven we ook onze mening. Wat is volgens LeveDNA! de waarde van de test: kun je er echt mee bepalen wat de aanbieder beweert.

Let op, we zijn net gestart met onze uitleg. Erg is nog veel werk te doen. Als u een test kent die nog niet op onze lijst staat meld dat dan a.u.b. even. Hebt u meer informatie, bijv. een resultaat als voorbeeld, stuur dat dan gelijk even mee.

Hoe

DNA testen kunnen op verschillende manieren worden uitgevoerd. De twee uitersten: alle 3 miljard DNA letters worden afgelezen / er wordt één letter afgelezen. Uiteraard verschillen de vragen die hiermee beantwoord kunnen worden, de zekerheid die de uitslag geeft, de tijd voordat er een resultaat is en natuurlijk wat de test kost. We geven hier uitleg over de verschillende soorten DNA testen; losse-letter-testen (één-letter-testen, meer-letter-testen) en aflees-testen (één-gen-testen, meer-genen-testen, alle-genen-test (WES), alle DNA test (WGS))

Lees verder

Uitslag

Afhankelijk van de uitgevoerd DNA-test, kan de uitslag verschillende vormen hebben. Eigenschappen die bepaald worden door een verschil in één letter (een variant) kunnen met grote zekerheid worden vastgesteld. Maar zulke verschillen komen niet veel voor. De meeste eigenschappen worden bepaald door een hele serie varianten, soms wel vele honderden. Voor dergelijke eigenschappen geeft de uitslag meestal een getal; de kans is .... Voor het totale plaatje speelt naast het DNA ook de omgeving een rol, je leefstijl. Het risico op het krijgen van longkanker door te roken is vele malen groter dan het risico door je DNA.

Bij vele eigenschappen, bijvoorbeeld hoe lang je wordt, spelen kleine en grote effecten een rol. De kleine bepaald door vele letters die allemaal een klein effect hebben. De grote effecten door een verandering waardoor een gen niet goed meer werkt. De groei is verstoord en de persoon blijft kort of wordt juist heel lang. Ook bij kanker zijn er veranderingen die kleine of grote risico's geven.

Lees verder

Welke

Bedrijven bieden steeds meer testen aan. Welke testen zijn er zoal en wat testen ze. Zijn ze betrouwbaar? Allemaal vragen waarop we zullen proberen in te gaan.

Lees verder

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven