DNA uit een gorilla van papier

LeveDNA! ambassadeur Barbara Gravendeel werd betrokken bij een bijzonder project. Bij het restaureren van het papier-maché model van een gorilla uit museum Booerhaave werd een bijzondere ontdekking gedaan. Het model was niet "leeg" maar bevatte een compleet skelet van een echte gorilla. Dit soort studiemodellen werden gemaakt  tussen 1840 en 1870.

De gorilla is ernstig bedreigd en deze toevallige ontdekking geeft een mooie kans voor onderzoek. Er zijn momenteel nog vier ondersoorten gorilla’s in leven zijn; wat voor soort gorilla zit er in het papier maché model?  Waren de verschillen tussen de ondersoorten vroeger groter of kleiner dan nu?  De antwoorden kunnen ons helpen iets te zeggen over de overlevingskansen van de gorilla.

Het onderzoek wordt gedaan in een brred samenwerkingsverband binnen Generade (lees er meer over op de website van Naturalis). De stichting LeveDNA! draagt ook haar steentje bij: door de firma Agilent zo ver te krijgen een zogenaamde "exome capture kit" ter beschikking te stellen kan het onderzoek veel breder worden uitgevoerd. De kit is eigenlijk bedoeld voor onderzoek bij de mens, maar LeveDNA! ambassadeur Johan den Dunnen overtuigde iedereen er van dat hij ook voor de gorilla gebruikt kan worden. We zullen zien!

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven