DNA

DNA is een chemische stof. De naam DNA komt van de Engelse afkorting voor desoxyribonucleïnezuur: Deoxyribo Nucleic Acid (Wikipedia). Vrij vertaald kernsuikerzuur (suiker-kern-zuur).Het is een dubbele draad die de erfelijke informatie van alle levende organismen bevat. Bij de mens bevindt het DNA zich in de kern van iedere cel (Wikipedia). Iedere cel in ons lichaam heeft één kern (Wikipedia) en het DNA in de kern van alle cellen bevat hetzelfde DNA. Het totale DNA van een organisme wordt het genoom (Wikipedia) genoemd.

Chromosoom

Terwijl simpele organismen (virussen, bacteriën) één DNA keten hebben is het DNA van de mens opgeslagen in verschillende ketens, de chromosomen (Wikipedia). Een mens heeft 46 chromosomen, 23 afkomstig van moeder en 23 van vader. Daarnaast heeft de mens nog een klein stukje DNA dat afkomstig is van de moeder, het mitochondriaal DNA (Wikipedia).

Gen

In het DNA van de mens ligt de informatie opgeslagen in losse pakketjes, de genen (Wikipedia). Genen worden gebruikt om een RNA (Wikipedia) molekuul van te maken. Voor ongeveer 20.500 genen bevat dit RNA informatie om een eiwit (Wikipedia) te maken, van meer dan 6000 andere genen is inmiddels bekend dat het RNA niet in een eiwit wordt vertaald. Het mitochondrium heeft 37 genen. Elk gen ligt op een vaste plaats op een chromosoom. Omdat je van je moeder èn je vader één chromosoom hebt gekregen heb je dus van elk gen twee kopieën.

DNA code

Het DNA is een dubbele draad die uit vier verschillende chemische bouwstenen bestaat, de vier DNA letters A, C, G en T. Met deze 4 letters wordt de taal van het DNA, de erfelijke code, geschreven.

DNA waaruit?

Als je je DNA wilt hebben, waar kun je dat dan uithalen?  De gemakkelijste bron is je mond, cellen van je wangslijmvlies. Dat DNA is wel vies, verontreinigd met dat van alle bacteriën die daar leven en van wat je hebt gegeten. Zuiver DNA wordt uit bloed gehaald, 5-10 ml is genoeg. Zonder het te beseffen laat je ook de hele dag door overal je DNA achter en gooit het weg. Voor onderzoek naar erfelijk ziektes wordt DNA van een ongeboren kind uit vruchtwater, chorionvlokken of bloed van de moeder (NIPT test) gehaald.

Lees verder

Laatste updates

  • 1
  • 2
  • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

  • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

    Geesje de Vries

    Jurassic Park

  • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

    Marius van Heinder

    Partner en kinderen

  • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

    Melanie Fordes

    Mijn stamboom

  • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

    Jamal Achamlal

    Muzieksmaak

  • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

    Kim van der Linden

    Printen

Naar boven