Mijn DNA

Als je DNA volgorde is afgelezen, wat weet je dan eigenlijk allemaal en wat niet. Heb je er wat aan?  Hoe kun je de informatie bekijken en waar vind je informatie over wat die letters allemaal betekenen?

Bitterproeven

Wat je kunt proeven wordt bepaald door een hele serie eiwitten, "receptoren" of "ontvangers". Deze eiwitontvangers zitten op je tong, in de smaakpapillen. Er zijn veel verschillende eiwitontvangers die allemaal een andere stof binden ("proeven"). Of je bitter kunt proeven wordt bepaald door een serie bitterontvangers. Één daarvan is de TASte type 2 (TAS2) Receptor-38 (R38), gemaakt door het TAS2R38 gen. Werkt het TAS2R38 eiwit niet, of wordt het niet gemaakt, dan proef je geen bitter.  Simpel!

Je hebt twee TAS2R38 genen, één van je moeder en één van je vader. Werken alle twee dan proef je bitter (sterk). Is maar één van de twee in orde dan proef je ook bitter, maar minder sterk. Zijn beide niet in orde dan proef je geen bitter. Wel/niet proeven wordt o.a. bepaald door DNA letter 145 van TAS2R38. Heb je een C dan werkt het gen, heb je een G dan werkt het niet. WIl je weten hoe we dat meten?

Lees verder

Laatste updates

  • 1
  • 2
  • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

  • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

    Geesje de Vries

    Jurassic Park

  • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

    Marius van Heinder

    Partner en kinderen

  • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

    Melanie Fordes

    Mijn stamboom

  • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

    Jamal Achamlal

    Muzieksmaak

  • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

    Kim van der Linden

    Printen

Naar boven