Ontstaan

Verschillen ontstaan als cellen zich delen en het DNA verdubbeld wordt, kopieerfouten. Het kopiëren gaat nagenoeg zonder fouten, maar bij 50 tot 100 van de 3.000.000.000 letters gaat het fout. Deze kopieerfoutjes worden nieuwe (de novo) varianten genoemd. Als een mens ouder wordt gaat het kopiëren van het DNA langzaamaan slechter en worden meer de novo varianten aan het kind doorgegeven.

Een andere manier waardoor verschillen ontstaan is doordat het DNA beschadigd raakt. Deze schade ontstaat vooral door invloeden van buitenaf, uit de omgeving. De meeste DNA-schade wordt door de cellen herkend en heel goed opgeruimd, maar dit lukt niet altijd. Alleen als de schade ontstaat in een geslachtscel (eicel, spermacel) wordt deze doorgegeven aan een kind. Bekende bronnen van DNA-schade zijn straling, radio-actieve straling en zonlicht (UV-straling), en stoffen waaronder sigarettenrook, door milieuverontreiniging (bijv. dioxines) of uit verbrand eten. Deze bronnen worden wel kankerverwekkend (mutageen) genoemd omdat ze een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kanker.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven