Shaking Science

In het LeveDNA! Shaking Science project onderzoeken we met eindexamenleerlingen van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest welke bacteriën er allemaal voorkomen in de tuin van Naturalis. Niet door naar de bacteriën zelf te zoeken, maar door te kijken welk DNA we in het water kunnen vinden.

De leerlingen verzamelden watermonsters uit de slootkant, onder bruggen, uit de regenpijp, enz. (zie verslag op UnityFM). Het team van LeveDNA! heeft daaruit alle DNA gehaald en een bepaald stukje van alle bacteriën opgewerkt (met de PCR techniek, zie video DNA Learning Center), het zogenaamde 16S ribosomale DNA (rDNA), en daarvan de DNA volgorde afgelezen. We hebben dit stukje DNA gepakt omdat juist daarvan de volgorde van héél véél organismen al bekend is. Met dit stukje DNA hebben we dus de grootste kans om te achterhalen welke bacteriën er allemaal in het water bij Naturalis zitten.

Help ons uit te zoeken welke bacteriën voorkomen in de tuin van Naturalis

Iedereen kan ons helpen om uit te zoeken van welke bacteriën het DNA uit de monster is. Via onze BLATTERY laten we de gevonden DNA volgordes zien en kun je ons helpen om uit te zoeken waar het DNA van is; een bekende bacterie of misschien zelfs een nieuwe!?

Hoe werkt het?
Via de LeveDNA! Blattery krijg je één van de stukjes afgelezen DNA en vergelijk je dat stukje met de bibliotheek van alle bekende DNA volgordes (een immens grote databank). De computer laat zien waar het onbekende DNA het meeste op lijkt. Om het beste antwoord te krijgen is jouw hulp nodig!

Op onze Blattery site lees je hoe je ons kunt helpen. Begin direct met je speurtocht of lees eerst hoe 't werkt.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven