Leerlingen doen zelf DNA onderzoek

Eindexemenleerlingen van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest onderzoeken samen met LeveDNA!, Naturalis en het LUMC wat er allemaal leeft in de tuin van Naturalis. Niet door naar plantjes en beestjes te zoeken, maar door te kijken welk DNA er in het water zit.

1500 soorten
Enkele jaren geleden is de biodiversiteit van het Naturalis-terrein al eens in kaart gebracht. Er werden toen 1.500 verschillende soorten planten en dieren gevonden. Maar er stond geen enkele bacterie op die lijst! Daar wil de LeveDNA! verandering in brengen. Op 19 november kwamen leerlingen van het Rijnlands Lyceum naar Leiden om watermonsters te nemen op het terrein van Naturalis.

Monsters

Er werden monsters verzameld uit de slootkant en onder bruggen. Zelfs een regenpijp werd bemonsterd. Daarna kregen de leerlingen een rondleiding in het meest geavanceerde DNA-lab van Nederland. Het team van LeveDNA gaat DNA uit de monsters halen en aflezen. De leerlingen gaan achterhalen welke bacteriën er in de sloot leven en zo de lijst van de biodiversiteit van het Naturalis-terrein aanvullen.

Help ons !!

Het team van LeveDNA! heeft inmiddels uit de watermonsters DNA gehaald en de DNA volgorde afgelezen. U kunt ons helpen om uit te zoeken van welke bacteriën het DNA uit de monstersis. Via de LeveDNA! Blattery kun je een stukje onbekend DNA vergelijken met een enorme bank met bekende DNA volgordes. De computer geeft suggesties waar jouw DNA het meeste op lijkt. Maar om de beste ‘match’ te vinden hebben we jouw denkkracht nodig. Jij bent namelijk slimmer dan de computer.

De computer geeft bijvoorbeeld twintig mogelijkheden, waarvan de bovenste drie even waarschijnlijk zijn. Jij kunt dan door de bacterie op te zoeken in Google of een databank aan de computer vertellen wat de beste keuze is. Bijvoorbeeld doordat je ziet dat maar één van de drie van een bacterie is die vaak voorkomt in slootwater in Nederland. Heel extreem, als de computer zegt dat het DNA uit de sloot in Leiden lijkt op dat van een Indiase Olifant, kun jij aangeven dat dat vast niet de goede match is. Zo kun je samen met ons ontdekken welk leven er allemaal zit in het water rond Naturalis. Hoe dit werkt?, hier vind je de uitgebreide uitleg.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven