Amateur DNA onderzoeker

De amateur-DNA-onderzoeker

Het is heel leuk, en gemakkelijk, om in DNA-banken (databases) te speuren naar informatie. Op dit ogenblik worden er ongelooflijke aantallen DNA volgordes afgelezen. De onderzoekers komen er niet aan toe om al deze informatie goed en grondig door te spitten. Er is slechts tijd om de eerste, makkelijste vragen te beantwoorden; de vragen gekoppeld aan het onderzoek waar men de DNA volgordes voor heeft afgelezen.

Door dieper te graven of beter te kijken, kan iedere amateur daarin nieuwe ontdekkingen doen. Iedereen kent de amateur-astronoom (kijkend naar de sterren) en de amateur-archeoloog (gravend in de grond) die soms het nieuws halen met hun ontdekkingen. De kans dat zij iets nieuws vinden is vrij klein. Hoe anders is dat met de DNA-banken. Omdat hier alles vaak nog niet grondig is bekeken is de kans op nieuwe ontdekkingen veel groter. Een kans voor de amateur-DNA-onderzoeker, de amateur bioinformaticus !

Natuurlijk is het zo dat je niet meteen genoeg kennis hebt om als amateur aan de slag te gaan. Maar net als met alles, je moet ergens beginnen. Je koopt een telescoop (astronomie), een schep / metaaldetector (archeologie) of ..een computer met internetverbinding (DNA-onderzoeker / bioinformatica). De start als amateur-DNA-onderzoeker ligt bij de DNA-banken; je kijkt wat er allemaal beschikbaar is, haalt gegevens op en gaat die zelf bekijken.

Het begin, DNA volgordes vergelijken.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven