25 april 2019 - wereld DNA-dag

Wereldwijd is 25 april jaarlijks "DNA-dag". LeveDNA! is momenteel bezig met het organiseren van diverse activiteiten. Zodra we weten Wie - Wat - Waar zullen we dit hier melden. Organiseer jij wat?, laat het ons weten!

- Singelpark (Leiden),  van 10-11 uur:    DNA is overal 
Ga je mee op ontdekkingsreis in het Singelpark te Leiden?  Een natuurwandeling onder leiding van Ken Kraaijeveld (ambassadeur stichting LeveDNA!) en Suzanne Saenko (onderzoeker bij Naturalis). Vooraf aanmelden is niet nodig, gewoon op tijd aanwezig zijn om te starten om 10 uur vanaf Cafe Abel (Steenstraat 1b, Leiden, naast de ingang van het Museum voor Volkenkunde).  De flyer.

- Corpus (Leiden),  van 10.30-17 uur :     Kom jij de DNA kluis kraken ?!
Op iedere verdieping van Corpus kun je meedoen aan DNA activiteiten. Verzamel stickers voor je persoonlijke DNA chipkaart, kom een DNA helix vouwen, leer van studenten van de Hogeschool Leiden hoe je je eigen DNA kunt isoleren, doe mee met de smaakproef, leer DNA lezen in 3D en wie weet lukt je om de DNA kluis te kraken. Deelname aan deze activiteiten is gratis bij te wonen in combinatie met een geldig ticket van Corpus.  De flyer.

- SpaceExpo (Noordwijk),  van 11-12 uur:     Is ons DNA aan te passen voor leven op Mars?!
Een lezing bij SpaceExpo door Karin van der Tuin (arts-onderzoeker bij LUMC). De lezing is gratis bij te wonen in combinatie met een geldig ticket van Space Expo.   De flyer.

- BplusC Bibliotheek (Leiden),  van 20-21 uur:     Hoe zuiver is uw instrument?
Lezing in de BplusC Bibliotheek te Leiden door Barbara Gravendeel (biologe bij Naturalis Biodiversity Center) en muzikaal intermezzo door BplusC docente Livia Vliegen. Wat hebben DNA en muziek met elkaar te maken? Kom naar deze lezing over ebbenhout, stemsleutels en toetsen, ‘goed’ hout en ‘fout’ hout. De lezing is gratis bij te wonen, aanmelding vooraf is niet nodig.   De flyer.

- DNA Day Video/Essay Contest 2019
de European Society of Human Genetics (ESHG) organiseert een wedstrijd voor het beste opstel/de beste video over het onderwerp "Why does gene editing work, and why are the expectations for this approach so high?" (voorbeelden onder "Archives"). Er zijn mooie prijzen te winnen. Voor de beste Nederlandse inzending looft de Nederlandse Vereniging voor Humane Genetica (NVHG) ook een mooie prijs uit (zie NVHG web site).

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven