Verschillen

Hoeveel verschilt jouw DNA met dat van iemand anders?  Je hebt zo'n 4 tot 5 miljoen verschillen. Ongeveer 50.000 daarvan zitten in een gen, in het deel dat gebruikt wordt om eiwitten van te maken. Alle andere verschillen zitten tussen de genen.

Verschillen ontstaan als cellen zich delen en het DNA verdubbeld wordt, kopieerfouten. Het kopiëren gaat nagenoeg zonder fouten, maar bij 50 tot 100 van de 3.000.000.000 letters gaat het fout. Deze kopieerfoutjes worden nieuwe (de novo) varianten genoemd. Als een mens ouder wordt gaat het kopiëren van het DNA langzaamaan slechter en worden meer de novo varianten aan het kind doorgegeven.

Een andere manier waardoor verschillen ontstaan is doordat het DNA beschadigd raakt. Deze schade ontstaat vooral door invloeden van buitenaf, uit de omgeving.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven