Twee Leidse finalisten voor de academische jaarprijs 2011

Stem op Leve DNA! Dat levert een item in het tv-programma Labyrint op.

Leiden staat op 26 oktober met twee projecten in de finale van de Academische jaarprijs 2011, de grote prijs voor het populariseren van wetenschap. 

Twee maal bèta-medisch

De Leidse projecten komen allebei uit de bèta-medische hoek. Ze moeten het in de finale opnemen tegen het derde project, uit de sociaalmedische hoek, van de Universiteit Maastricht: Brein in beeld.

LeveDNA!
Even actueel is 'LeveDNA!’ Het team van dr. Ken Kraaijeveld, bioloog en DNA-onderzoeker, wil laten zien wat wel en wat niet kan met DNA. Veel kan wel. Het aflezen van DNA-codes gaat met de dag sneller en goedkoper. Over een paar jaar levert DNA zoveel informatie op over mensen en dieren dat het lastig is te kiezen: wat willen we wel en wat (voorlopig) niet weten? In het project selecteren middelbare scholieren door het Nederlandse publiek bedachte onderzoeken die de groep in het DNA-laboratoria gaat uitvoeren. Om aan het denken te zetten over straks.

Antibiotica Gezocht!
Hoogleraar en chemicus Gillles van Wezel stortte zich met zijn team 'Antibiotica Gezocht!' op het actuele probleem van de antibiotica-resistente bacteriën. Het team haalt veel uit de kast, een battle tussen bacteriën via twitter en andere sociale media, lesmateriaal om nieuw onderzoekstalent te vinden en zelfs een tentoonstelling in de MicroZOO van Artis.

De teamcaptains bepleiten hun zaak

Leve DNA!

Wat kunt / gaat u nu nog doen om een prijs in de wacht te slepen?

Kraaijeveld:
‘Om de jury te overtuigen gaan we op 26 oktober een mooie show neerzetten. Voor de Labyrint publieksprijs mobiliseren we ons netwerk en roepen iedereen op te stemmen.’

Van Wezel:
‘Uiteraard een mooie presentatie voor de finale voorbereiden. Daarnaast organiseren we voor de publieksprijs onder meer een 'twitter battle, waarbij antibioticumproducerende bacteriën het opnemen tegen beruchte resistente ziekenhuisbacteriën als MRSA en Klebsiella. Mensen kunnen hieraan meedoen via Twitter en Facebook en mooie prijzen winnen.’

Welke rol speelt uw website in de communicatie?

Team Antibiotica Gezocht!
Team Antibiotica Gezocht!
Van Wezel:
‘Om onze doelen te bereiken is de website Antibioticagezocht.nl heel belangrijk. Sowieso voor de communicatie en voor het verschaffen van informatie aan het publiek over de wereld achter antibiotica en over de resistentieproblematiek. Als we de Academische Jaarpijs winnen, gaat de website ook dienen als interface voor communicatie met scholen; zij kunnen bij ons voor 1 euro per leerling een lespakket aanschaffen voor een uitdagend practicum.’

Kraaijeveld:
‘De spil van ons project zal onze website LeveDNA.nl zijn. Hier kunnen mensen ideeën voor DNA-onderzoek aandragen, nieuws en informatie over het project vinden en links vinden naar andere websites over DNA.’

Team Leve DNA! met Ken Kraaijeveld
Team Leve DNA! met Ken Kraaijeveld
Wat is de belangrijkste medische ontwikkeling: DNA verder onderzoeken en uitwerken, of nieuwe antibiotica vinden?

Van Wezel:
‘De twee onderwerpen laten zich niet vergelijken, allebei dragen ze op een cruciale manier bij aan de gezondheidszorg. Qua antibiotica laat ik graag oud minister-president Jan-Peter Balkenende aan het woord. Hij zegt in ons communicatieplan: 'Het voortdurend ontwikkelen van nieuwe antibiotica is van levensbelang om ernstige infecties goed te kunnen blijven behandelen'.'

Kraaijeveld:
‘DNA is de basis van al het leven om ons heen en mogelijkheden van DNA-onderzoek liggen in alle hoeken en gaten van onze maatschappij. De problemen rond antibiotica-resistentie kunnen we misschien tijdelijk verhelpen met nieuwe antibiotica, maar bacteriën zullen zich ook aan nieuwe antibiotica aanpassen. Voor het vinden van een permanente oplossing hebben we DNA-technologie nodig.’ 

Links

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven