Kristiaan van der Gaag

Ik ben Kristiaan van der Gaag, promovendus bij de forensische afdeling van humane genetica in het LUMC. Na de HAVO leek het me leuk om op het lab aan de slag te gaan en ben ik gaan studeren bij de Hogeschool Rotterdam. Al twijfelde ik in het laatste deel van de studie of het allemaal wel zo spannend zou zijn op het lab, dit veranderde totaal toen ik begon aan mijn stage bij het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek van het LUMC.

Ik kon daar gelijk beginnen met het testen van nieuwe technieken om te kijken naar genetische verschillen tussen (menselijke) populaties. Onwijs spannend om te ontdekken hoe de mens zich na de laatste ijstijd over de wereld heeft verspreid en fascinerend dat sommige grote zeeën en bergen de mens (toen nog te voet of met simpele bootjes) niet tegen hebben gehouden!

Na onderzoek gedaan te hebben in de meest uiteenlopende populaties van werkelijk alle hoeken van de wereld heb ik me vervolgens toegespitst op het forensisch werk om met DNA zo veel mogelijk details van misdrijven te ontrafelen. Sinds een jaar richt ik me in mijn promotie-onderzoek volledig op de nieuwste technieken voor analyse van DNA en de toepassingen daarvan in forensisch DNA-onderzoek.

We kunnen al een hoop met DNA, maar de grenzen van de mogelijkheden van DNA in forensisch onderzoek (en nog vele andere takken van research) zijn nog lang niet bereikt. Leve DNA!

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven