Waar kom jij vandaan?

Het blijkt dat de helft van de mannen van West-Europese afkomst verwant is aan Toetankhamon.

Opvallend

Howard Carter opent het graf van farao Toetankhamon.

Toetankhamon blijkt te hebben behoord tot het zogeheten haplotype R1b1a2, net

als 50 procent van de West-Europese mannen. Het geeft aan dat ze een gemeenschappelijke voorouder hebben. De wetenschappers noemen het opvallend dat minder dan 1 procent van de tegenwoordige Egyptenaren hetzelfde haplotype deelt. Onder Franse mannen gaat het om 60 procent en onder Spanjaarden en Britten om zelfs 70 procent.

Volgens iGENEA-directeur Roman Scholz moet de gemeenschappelijke voorouder uit de Kaukasus hebben gestamd, ongeveer 9500 jaar geleden. De nazaten migreerden gelijk op met de verspreiding van de landbouw, die 7000 jaar voor Christus inzette. Hoe het verband met Egypte precies ligt, is nog niet bekend. De wetenschappers gaan nu op zoek naar het DNA van Toetankhamons naaste verwanten.

Bron: iGENEA, 3 augustus 2011

Laatste updates

  • 1
  • 2
  • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

  • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

    Geesje de Vries

    Jurassic Park

  • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

    Marius van Heinder

    Partner en kinderen

  • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

    Melanie Fordes

    Mijn stamboom

  • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

    Jamal Achamlal

    Muzieksmaak

  • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

    Kim van der Linden

    Printen

Naar boven