Genen bepalen of je koriander lust

Koriander: heerlijk in Mexicaanse en Oosterse gerechten. Of een smerig goedje dat naar zeep ruikt. Waarschijnlijk bepalen je genen of je tot de korianderliefhebbers of -haters behoort.

Korianderhaters

Genen bepalen of je koriander lust! Wat maakt koriander voor sommige mensen zo walgelijk? Neurowetenschapper Charles J. Wysocki ontleedde koriander met behulp van gaschromatografie, zodat alle bestanddelen apart onderzocht konden worden. De koriander werd hierbij verhit, waardoor de zepige geur vrijkomt.

Na een minuut of tien komt ook de lekkere, kruidige geur vrij, maar echte korianderhaters vinden de koriander dan nog steeds stinken. "Korianderhaters lijken de prettige, aromatische geur niet waar te nemen.

Het is mogelijk dat zij een gemuteerd receptorgen of receptoreiwit hebben dat het lekker ruikende bestanddeel zou moeten waarnemen. Of het receptorgen ontbreekt bij hen helemaal.", aldus Wysocki.

Zijn theorie is dat korianderhaters de geur van het bestanddeel dodecanal niet oppikken. Dit bestanddeel zorgt bij korianderliefhebbers nu juist voor de waarneming van een frisse geur. Het is zelfs mogelijk dat degenen die alleen iets zepigs ruiken bij koriander een vorm hebben van anosmie: gebrek aan reukzin.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven