Samenwerking LeveDNA! & Sam Riedijk

Even voorstellen: Sam Riedijk

Mijn naam is Sam Riedijk en ik werk als psycholoog en universitair docent bij de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus MC. Wanneer bij mensen in hun familie een erfelijke ziekte voorkomt, of wanneer een kindje in de zwangerschap afwijkingen heeft, kunnen mensen ervoor kiezen om hun DNA of dat van hun ongeboren kindje te laten onderzoeken. In mijn werk begeleid ik mensen die komen voor erfelijkheidsonderzoek. Een afwijking in je DNA die ziekte veroorzaakt heeft veel invloed op mensen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen of je iets over je DNA wilt weten, en het kan een uitdaging zijn om met een slechte uitslag te leven. Als psycholoog vind het vooral interessant wat kennis over DNA voor mensen betekent. Er zijn nu veel ontwikkelingen in de Genetica, die bij ons allemaal terecht kunnen komen. Je farmacogenetisch paspoort bijvoorbeeld, dat vertelt welke medicijnen bij jou juist wel of niet goed werken. Ik vind het belangrijk dat iedereen DNA kan begrijpen, en dat wij vanuit de genetica ons best doen om aan de mensen te laten zien wat er allemaal kan en mogelijk wordt. Vandaar dat ik de minor Genetica in de Maatschappij organiseer voor derdejaars studenten van allerlei studies. Ik vind het leuk dat ik dit nu samen met LeveDNA! kan uitbreiden naar onderwijs over DNA aan kinderen!

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven