plastic soep in de oceaan

Sambine Dambruin

Ik wil onderzoeken hoe al het plastic dat tegenwoordig in de oceanen drijft het leven daar beïnvloed. Van 6 december tot 15 januari maak ik daarvoor een reis over de Atlantische Oceaan, met de organisatie Masterskip. Een verslag daarvan vind je op mijn blog, Sabine Sails. Tijdens de reis hang ik elke week 4 nieuwe stukken plastics in het water. Aan het eind van de 6-weekse reis heb ik zo 24 stukjes plastic. Terug in Nederland ga ik onderzoeken hoeveel van welke micro-organismen er op elk stukje plastic leven. Ik doe dat met hulp van de stichting LeveDNA!  We gaan daarvoor het DNA van de microrganismen isoleren. Van een bepaald stuk (het ribosomale DNA), gaan we de DNA volgorde aflezen. Elke verschillende volgorde staat voor een bepaalde soort micro-organisme. Het aantal dezelfde volgordes is een maat voor het aantal van deze organismen.

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven