waar komt die vlinder vandaan

2.5 jaar geleden maakte Jan Goedbloed een duinwandeling op Walcheren. Tot zijn verbazing trof hij er een paar meidoornspanners aan. Deze vlinder kwam hier in het verleden niet voor, ook nergens in de buurt. Bovendien hebben vrouwelijke meidoornspanners geen vleugels. Jan vroeg zich af waar hun ouders vandaan kwamen. De meidoornspanner komt bijv. wel voor in zuid-oost Engeland, in Noord-Frankrijk en de provincie Utrecht. Zouden ze bij gunstige wind het kanaal zijn overgewaaid naar Zeeland?

Na het lezen van een column van LeveDNA! ambassadeur Ken Kraaijeveld in de "Entomologische berichten" benaderde Jan ons. Kan, net als bij mensen, het DNA van de vlinder het antwoord geven op de vraag waar hij vandaan komt?  Met Ken en LeveDNA! werd een plan gesmeed. Jan verzamelde materiaal van de meidoornspanner uit de verschillende gebieden en er werd DNA geïsoleerd. Met financiële ondersteuning van Generade, het genomics expertise center uit Leiden, werd het DNA van de vlinders afgelezen. Bioinformatica studenten van de Hogeschool Leiden hebben de DNA volgordes vergeleken en wat blijkt, de Walcherse meidoornspanner zijn het meest verwant aan die uit Frankrijk!

Wilt u meer weten?  Dat kan!  De uitkomsten van het project zijn beschreven in een echte wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift "Entomologische Berichten" (voor een kopie: De herkomst van meidoornspanners
op Walcheren: DNA-onderzoek anno 2016
). LeveDNA! is daar heel trots op!  Onze eerste publicatie!!

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven