Wat?

Wat wordt er door de DNA-testen nou bepaald? Eigenlijk twee afzonderlijke dingen; afkomst en erfelijk bepaalde eigenschappen. Bij afkomst wordt er gekeken naar waar je (verre) voorouders vandaan komen, hoe je familie in elkaar zit, en of er familieleden van je eerder ook een test hebben gedaan. De erfelijk bepaalde eigenschappen zijn een mix van leuk-om-te-weten, gezondheid en ziektes.

Onder leuk-om-te-weten eigenschappen wordt bijvoorbeeld gekeken naar uiterlijke kenmerken, smaak, reuk, karakter, e.d. In relatie tot gezondheid wordt gekeken naar bijvoorbeeld voeding en sport maar ook naar medisch relevante zaken als geslacht, bloedgroep en medicijngebruik. Bij ziektes wordt gekeken naar je risico op het krijgen van allerlei aandoeningen (diverse soorten kanker, Alzheimer, suikerziekte, hart- en vaatziekten, enz.), naar het risico dat jij een erfelijke aandoening krijgt en of jij mogelijk drager bent van een erfelijke aandoening.

De grens tussen deze groepen, leuk-om-te-weten gezondheid en ziekte, is vaag. Aan de ene kant zijn reuk en smaak onschuldige eigenschappen, ...maar als je een beroep uitoefent als erkend fijnproever ligt dat anders. Wat maakt het uit dat je weet of je bitter kunt proeven of welke ABO-bloedgroep je hebt, ...maar aan de andere kant kun je hier mogelijk uit afleiden dat je ouders niet je ouders kunnen zijn. Houd daar rekening mee voordat je de test doet.

 

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven