13 juni 2015 - Doorgedraaid Festival Leidschendam

LeveDNA! ondersteunde Daan Luining met zijn DNA experiment op het Doorgedraaid Festival. Daan gaf uitleg over DNA en wilde kijken wie van de bezoekers waaghalzen zijn. Waaghalzen zouden het “thrill-seeker” gen (avonturiersgen) hebben. Het was een zeer geslaagde dag. Onze hartelijke dank aan Daan voor onderstaand verslag en de resultaten. Hij trof tussen de bezoekers 8 thrill-seekers aan.

 

Doorgedraaid Festival

Wat was het een te gekke dag!!  Wie had gedacht dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn in hun DNA?

Toen ik het terrein op kwam van Doorgedraaid Festival kwamen de zenuwen er behoorlijk in. Ik had nog nooit voor zoveel onbekende mensen een praatje moeten houden. Gelukkig had ik het goed voorbereid en zat de sfeer er goed in toen ik aan de beurt was. Mijn praatje ging over DNA, wat het was en hoe het werkte. Ik had al een paar keer geoefend voor vrienden en had er voor gezorgd dat het niet te moeilijk was en dat iedereen het zou kunnen volgen.

De presentatie werd gehouden in een grote tipi, de soul and brains tent. Er waren grote banken en kussens neergelegd voor het publiek om op te zitten zodat er een huiselijk sfeertje werd gecreëerd. Tussen de praatjes door werd er groovy soul en disco gedraaid door de ouders van de organisatoren.

DGD festival De tent was afgeladen! We hadden op ongeveer 30 tot 40 mensen gerekend maar er stond minimaal het dubbele aantal. Waarschijnlijk door alle media aandacht die onze bijdrage heeft gekregen (o.a. de Mare en Het Leidsch dagblad). Na het praatje was er groot applaus en iedereen wou zijn DNA afstaan voor de analyse. LeveDNA! had de schrapertjes gesponsord waarmee het DNA werd afgenomen. Als het er 100 waren geweest zou het alsnog te weinig zijn geweest.

Opgelucht dat het allemaal zo goed was verlopen ben ik daarna zelf het festival opgegaan om nog een dansje te wagen.

Zondag uitslapen om maandag aan de slag te gaan op het LUMC met Kevin Keene. Het waren in totaal 56 DNA monsters en het was nog een hele klus om de DNA analyse te doen. Zonder Kevin was het waarschijnlijk niet binnen één dag gelukt.

We waren geïnteresseerd in het DRD4 gen (Wikipedia), het "thrill-seeker" of avonturiersgen. Mensen met een bepaalde variatie in dit gen vertonen vaker risicovol gedrag. We hebben deze variant een paar keer gevonden maar gelukkig was het grootste deel “normaal”.

De resultaten kun je hieronder zien. Heel erg bedankt voor al jullie hulp en ik hoop dat we snel weer zoiets leuks kunnen doen!

Vriendelijk gegroet,

                   Daan Luining

 

De DNA uitslag

Het resultaat van Daan en Kevin's werk is hieronder te zien. De nummers staan voor ieder DNA monster dat een resultaat gaf. Onder elk nummer zie je één of twee bandjes (witte streepjes), dat is het stukje DNA van het DRD4-gen dat ze zichtbaar hebben gemaakt met de PCR methode (Youtube). Elk bandje komt van één van de 2 chromosomen 11 waarop het DRD4-gen ligt. Zie je maar één bandje dan hebben de 2 bandjes toevallig dezelfde lengte. Onderaan deze pagina staat een tabel met de lengte die wij aflezen

Het DNA resultaat De meeste mensen hebben een bandje van lengte 4. Er zijn ook banden te zien van lengte 2 (bijv. bij 14, 15, 16), 3 (bijv. 58, 59, 60) en 7 (bij 1 (heel zwak) en 8). Bij één persoon zien we zelfs een bandje van lengte 8 (DNA 5).

Hoe langer het bandje is hoe avontuurlijker de persoon. Lengte 2, 3 en 4 is normaal, mensen met een lengte van 7 of meer zijn vaker thrill-seekers.

Tussen de deelnemers vond Daan dus 48 "normale" mensen en 8 thrill-seekers. De eigenaar van DNA 36 spant de kroon; hij of zij heeft zelfs 2 thrill-seeker genen.

Tabel DNA uitslag

Laatste updates

 • 1
 • 2
 • 3

Over ons

De stichting LeveDNA! wil meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van DNA-onderzoek en de maatschappelijke discussie daarover aanjagen. Vanuit de gedachte dat je beter ergens over kunt meepraten en meebeslissen als je werkelijk weet waar het over gaat.

Lees verder

Wat zou jij doen?

 • Ik heb Jurassic Park gezien. Kan dat echt?. Zit er nog DNA in fossielen? Kun je dat er nog uithalen en aflezen?

  Geesje de Vries

  Jurassic Park

 • Het lijkt mij wel leuk om in de toekomst het DNA van mij en mijn partner te combineren om zo te kijken hoe onze kinderen eruit kunnen komen te zien!

  Marius van Heinder

  Partner en kinderen

 • Ik zou het DNA van mijn familieleden wel eens willen vergelijken met de stamboom die ik heb; zou hij helemaal kloppen?

  Melanie Fordes

  Mijn stamboom

 • Ik zou het DNA willen vergelijken van de bezoekers aan Lowlands, de Toppers, de musical Saigon, North Sea Jazz en Pink Pop. Vind ik dan 'n gen voor muzieksmaak?

  Jamal Achamlal

  Muzieksmaak

 • Ik zou op internet zoeken naar een mooi design en dan het DNA van mij en mijn vriend uitprinten om de verschillen te kunnen bekijken. Hoeveel verschillen zouden er zijn?

  Kim van der Linden

  Printen

Naar boven