genetica

Welkom bij de website van de lesmodule 'Genetica van de Toekomst'. Dit is een lessenserie over erfelijkheid en genetica voor leerlingen in 4 VWO.

Op deze website staan de leerlinginstructies. Bent u docent en wilt u de docentenhandleiding ontvangen of heeft u vragen? Stuur dan, met uw school-emailadres, een mail naar onderwijs@levedna.nl.

Let op! Hoofdstuk 3 (hoe erven eigenschappen over) is nog niet aangepast na testen in de klas. Dit hoofdstuk bevat nog fouten!

Navigatie:

Zorg ervoor dat je een uitgeprinte leerlingenhandleiding bij de hand hebt, zodat je je antwoorden in kunt vullen. Om de lessenserie goed te doorlopen volg je de instructies van je docent op. Sommige onderdelen kun je zelfstandig uitvoeren, voor andere onderdelen heb je je klasgenoten of je docent nodig. Dit staat beschreven in de leerlingenhandleiding.
Bovenaan deze pagina staat een menu met hoofdstukken. Als je klaar bent met een pagina, kun je zelf navigeren in het menu om bij het volgende hoofdstuk te komen.

 

Introductie

Lars het voetbaltalentje

Het is 2025. Je neefje Lars van acht blijkt een talentvol voetballer te zijn. Hij mag meedoen aan een selectiejaar bij de jeugd van Ajax. Maar voor hij zijn eerste training bij Ajax krijgt wordt aan Lars’ ouders gevraagd of ze toestemming geven om DNA op te sturen van Lars. Met dat DNA kan Ajax een gentest uitvoeren om de toekomstige sportcapaciteiten van Lars in kaart te brengen.

Lyme-test klaar terwijl je wacht

Je hebt net een rondje door het bos hardgelopen. Dat doe je immers iedere week om een beetje fit te blijven. Thuis onder de douche ontdek je een teek in je lies. Gelukkig is die kleine parasiet zo verwijderd met de tekentang. Omdat je zeker wil weten of je geen Lyme hebt opgelopen loop je een week later langs Kruidvat om even je bloed op Lyme te checken. Het apparaat werkt makkelijk want je hoeft alleen je vinger in de houder te stoppen. Daar wordt een minuscuul prikje bloed direct geanalyseerd op aanwezigheid van DNA van de Borrelia-bacterie. Een half uur later krijg je een sms’je met de uitslag. Gelukkig niets aan de hand!

DNA-daten

Voor je oudste zus roept de kinderwens. Ze is net tweeëndertig geworden en nog single. Dus is ze aan het daten geslagen. Maar niet zo maar daten. DNA-daten, ze wil wel gelijk een goede match met de toekomstige vader van haar kinderen. De datingsite met haar profiel is aangevuld met een DNA-profiel voor een heleboel eigenschappen zoals muzikaliteit, intelligentie, sportiviteit maar ook wat serieuzere gezondheidsdingen zoals de aanleg voor dik zijn, hart- en vaatziekten, kanker en wat erfelijke ziekten zoals CF, Huntington en coeliakie. Hiervoor heeft je zus een wattenstaafje met wangslijmvlies opgestuurd naar het datingbureau. En na een weekje kon ze gaan DNA-daten.

- Klik bovenin het menu op 1. Basis om verder te gaan -

 

Naar boven